Muuramen kirkko

620/cd6749adeb09db36d97ff9fb59c9e5e0

 Muuramen kirkko valmistui vuonna 1929 Alvar Aallon piirustusten mukaan. Hänen Italiaan suuntautuneen häämatkansa vaikutteet näkyvät kirkon yksityiskohdissa: Campanile-tyylisessä kellotornissa, pienissä korkealle sijoitetuissa ikkunoissa, siipirakennuksen aurinkokatoksessa, kirkon värityksessä sekä kirkkoa ympäröivässä muurissa. Arkkitehtonisesti kirkko edustaa Pohjoismaista klassismia.

Muuramen kirkon suunnittelutoimeksianto sisälsi rakennuksen päätilojen kiinteän ja irtaimen sisustuksen suunnittelun. Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat Muuramen kirkon interiöörin kalusteet kokonaisuudessaan. Kalusteiden muotoilu noudatti pääosin 1920-luvun klassismin eleetöntä muotokieltä.

Kirkko peruskorjattiin vuonna 2016 ulkoa ja sisältä arkkitehtitoimisto Ark-Kantosen suunnitelmien mukaan. Peruskorjauksen lähtökohta oli palauttaa kirkko alkuperäiseen asuunsa: kirkko sai alkuperäisen värinsä, alttarikaide palautettiin suorakulmaiseen muotoonsa ja ruusutarhan muuri rakennettiin uudelleen. Alttarin valoaukkoon toteutettiin nyt Aallon siihen suunnittelema messinkinen kynttiläkruunumainen sähkövalaisin.

Peruskorjauksessa kirkkoon jäi 1979 kunnostuksen jäljiltä penkkien istuinosat, kirkkosalin kattolamput ja kirkon sivusalin erottava lasiovi. Sivusalin alakertaan johtavien rappujen paikka on vastakkaisessa nurkassa kuin alun perin.

Kirkon alttaritaulu on William Lönnbergin vuonna 1929 maalaama ja se kuvaa aihetta ’’Pietari ja Johannes parantavat ramman miehen Kauniin portin luona’’ (Apt 3). Italian kaupunkimaisemiin viittaavan taulun esikuva on Masaccion (1401-1428) samanniminen maalaus Santa Maria Carminen kirkossa.

Kirkon 15-äänikertaiset urut on hankittu vuonna 1944 Kangasalan urkutehtaalta.

ALTTARITAULU

Muuramen kirkon alttarifreskon ’’Pietari ja Johannes parantavat ramman Kauniinportin luona’’ on maalannut taiteilija William Lönnberg vuonna 1929. Alunperin seurakunta tilasi taulun aiheeksi Vuorisaarnan, mutta Lönnberg vain sivusi aihetta – vuoristo näkyy teoksessa vahvasti taustalla. Alttaritaulu perustuu raamatun kohtaan Apostolien teot 3: 1-10. Siinä kerrotaan kuinka Jeesuksen oppilaista Pietari ja Johannes ensimmäisen helluntain jälkeisenä aikana menivät temppeliin Jerusalemissa.

Rampa näki ohi kulkevat Pietarin ja Johanneksen ja pyysi heiltä almua. Mies odotti saavansa heiltä jotakin. Pietari kuitenkin sanoi: ’’Hopeaa ja kultaa minulla ei ole, mutta mitä minulla on, sitä minä sinulle annan. Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimessä: nouse ja kävele.’’ Pietari auttoi miehen ylös ja mies sai voiman jalkoihinsa. Mies hypähti pystyyn ja käveli Pietarin ja Johanneksen seurassa temppeliin. Kävellessään hän ylisti Jumalaa.

Alvar Aallon tapaan myös William Lönnberg oli käynyt Italiassa. Vaikutteet näkyvät alttarifreskon maaseutu- ja pikkukaupunkinäkymissä. Maalauksessa tärkeää osaa esittävä pyörökaarinen käytävä toistuu Muuramen kirkon ulkoarkkitehtuurissakin.

Lönnberg maalasi myös saarnastuolin kolme henkilöhahmoa, Pietarin, avointa kirjaa lukevan Johanneksen sekä punapukuisen Hyvän Paimenen.

Alttaritaulun värimaailma jatkuu kirkkosalissa. Se on Kauniinportin piha-aluetta, missä tänään rampoja parannetaan.

Tietoja kirkosta vielä laajemmin täältä.

takaisin...

Tulevia tapahtumia

Ti 20.8. klo 09:00 Nappulakuppila Tervetuloa!, Srk-koti yläkerta

Ke 21.8. klo 09:30 Kinkomaan perhekerho Tervetuloa!, Kinkomaan kerhotila

Ke 21.8. klo 12:00 Päihteetön päivä Päihteetön päivä Mehtolassa klo 12-14. Yhdessäoloa ruoan ja kahvittelun merkeissä, saunomismahdollisuus. Vuorelan taksi hakee klo 11.40 R-kioskilta. Lisätiedot diakoniatyöltä p. 050 5943225 tai 050 5943226., Mehtolan sauna

To 22.8. klo 18:00 Tauonpaikka-kuoron harjoitus Tauonpaikan harjoitus, Kirkko

Pe 23.8. klo 09:30 Perhekerho Tervetuloa!, Rajalan kerhotila

Pe 23.8. klo 18:00-22:00 Nuortenilta Syyskauden avajaiset! Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat! Tule mukaan muistelemaan kesää ja kuulemaan tulevan syksyn toiminnasta!, Srk-koti yläkerta

Su 25.8. klo 10:00-11:30 Sanajumalanpalvelus Tervetuloa!, Kirkko

Su 25.8. klo 17:00 Muuramessu Opetusta, rukousta, lapsille omat ohjelmat ikäryhmittäin. Iltapalaa ja rukouspalvelua., Srk-koti yläkerta