Avioliittoon vihkiminen Muuramen seurakunnassa

Avioliiton esteiden tutkinta
Häät - avioliittoon vihkiminen perustuu ihmisen haluun liittyä toiseen ihmiseen (1. Moos 2:24). Vihittäessä puolisot lupaavat osoittaa toisilleen uskollisuutta ja rakkautta hyvinä ja huonoina päivinä kunnes kuolema heidät erottaa.

Vihkiminen tapahtuu vähintään kahden todistajan läsnä olleessa joko kirkossa tai papin kanssa sovitussa paikassa. Tilaisuutta varten on haettava sulhasen tai morsiamen kotiseurakunnan kirkkoherran virastosta kuulutukset, joissa selvitetään, että vihkimiselle ei ole esteitä. Esteettömyystodistuksen saaminen kestää viikon ja on voimassa neljä kuukautta. Kuulutukset tarvitaan vähintään seitsemän vuorokautta ennen avioliittoon vihkimistä.

Kuulutukset luetaan tavallisesti morsiamen tai sulhasen kotiseurakunnan kirkossa vihkiparille sopivana sunnuntaina. Kihlaparit sukulaisineen osallistuvat usein jumalanpalvelukseen.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on osa seurakunnan jumalanpalveluselämää. Kirkkohäiden edellytyksenä on myös suoritettu rippikoulu.

Häiden aika ja paikka
Häiden ajankohdasta päättää kihlapari. Kirkko jumalanpalvelustilana on yleensä luontevin paikka vihkitoimitukselle. Vihkiminen voidaan toimittaa myös muussa papin kanssa sovittavassa paikassa. Kirkon ja hääpaikan varauksessa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä jos suunnittelet häitä kesälauantaiksi.


Vihkipappi ja kanttori
Monet hääparit haluavat pyytää vihkipapikseen tutun papin. Jos tuttavapiiriin ei kuulu pappeja, vihkijä löytyy vihkiseurakunnasta. Jos vihkiminen tapahtuu kotipaikkakunnan ulkopuolella, vihkimisen toimittaa kyseisen paikkakunnan pappi.

Seurakunta yleensä hankkii tilaisuuteen kanttorin ja hänen kanssaan sovitaan hääjuhlassa soitettavasta musiikista.


Toimituskeskustelu
Vihkipari tapaa papin ja kanttorin ennen vihkimistä toimituskeskustelussa. Keskustelu on välttämätön sekä tutustumisen että käytännön järjestelyjen kannalta.

Vihkijälle on tärkeää tutustua vihkipariin, jotta vihkitoimituksesta tulisi persoonallinen ja lämmin juhlatilaisuus. Toimituskeskustelussa on hyvä olla läsnä niitä henkilöitä, joilla on jokin tehtävä toimituksessa eli mahd. morsiamen isä, kaaso, bestman, jne. Vihkipapille kannattaa kertoa omista toiveistaan ja sopia niistä tavoista, joilla vihkiparin läheiset avustavat vihkimisessä.

Toimituskeskustelun yhteydessä voidaan tavata myös kanttorin kanssa. Kanttorin kanssa sovitaan vihkitoimitukseen liittyvästä musiikista. Musiikin valinnassa olennaista on, että vihkitoimitus on jumalanpalvelus.


Avioparin sukunimi
Hääparin nimivalinnasta on ilmoitettava vihkijälle ennen vihkitoimitusta. Sukunimen valinnasta päättää vihkipari yhdessä.

Puolisot voivat ottaa yhteisen sukunimen tai kumpikin voi säilyttää sen nimen, joka hänellä on avioliittoon mennessä. Yhteiseksi sukunimeksi voidaan ottaa nimi, joka miehellä tai vaimolla oli naimattomana ollessaan.

 
Todistajat

Vihkimisessä on vähintään kahden todistajan läsnäolo välttämätön. Tavallisesti vihkipari nimeää pari ystäväänsä tähän tehtävään.


Vihkimisasiakirjojen täyttäminen
Vihkiparin on hyvä tulla riittävän ajoissa (30 minuuttia) ennen vihkitoimitusta kirkon sakaristoon. Mukana on hyvä olla ne henkilöt, joilla on jokin tehtävä vihkitoimituksessa (esimerkiksi kaaso, bestman, morsiamen alttarille saattava isä, todistajat, kuvaajat, tekstinlukijat ja esirukoilijat).

Vihkijä täyttää hääparin kanssa vihkimisilmoituksen ja todistajat allekirjoittavat sen. Vihkimisen tapahduttua vihkipappi hoitaa asiakirjojen toimittamisen morsiamen seurakuntaan.


Vihkitoimituksen kulku
Vihkitoimitus löytyy virsikirjan liiteosasta ja kirkollisten toimitusten kirjasta, [vaihtoehtoiset, ei välttämättömät osat hakasuluissa].

1. Alkusoitto (häämarssi).
Vihkipari saapuu alttarille, seurakunta nousee soiton ajaksi seisomaan.
2. Alkusiunaus
3. Johdanto
[4. Psalmi]
5. Rukous
6. Raamatunlukua
7. Vihkipuhe
8. Vihkikysymykset.
9. Sormusrukous
[10. Sormuslupaukset]
11. Avioliiton vahvistaminen ja aviopuolisoiden siunaaminen
Vahvistamisen jälkeen on mahdollisuus hääsuudelmalle.
[12. Virsi tai muuta sopivaa musiikkia]
13. Yhteinen esirukous
Rukous voidaan valmistella yhdessä vihkitoimitukseen osallistuvien kanssa, jolloin esimerkiksi vihittävien vanhemmat, sisarukset, kummit ja ystävät voivat osallistua luontevasti.
14. Isä meidän (Lausutaan yhteen ääneen)
15. Siunaus
16. Loppuvirsi
[17. Lähettäminen]
Tässä yhteydessä pappi usein ojentaa morsiamen kotiseurakunnan lahjoittaman vihkiraamatun.
18. Päätösmusiikki
Hääpari poistuu alttarilta, seurakunta nousee seisomaan.

Vihkitoimituksessa luettavia raamatunkohtia ja esirukous
Hääparin kanssa sovitut avustajat lukevat vihkitoimituksessa kaksi seuraavista raamatunteksteistä.
- 1. Moos. 1:27–28
- 1. Kor. 13:1–8, 13
- Ef. 4:32–5:2
- Fil. 4:4–7
- Kol. 3:12–14
- 1. Joh. 4:9, 11–12
- Matt. 19:4–6
- Joh. 2:1–11
- Joh. 15:9–12

 
Kysymykset ja morsiuslupaus
Kysymysvaihtoehdot:
1. "Kaikkitietävän Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, NN, tahdotko ottaa MM:n aviomieheksesi (aviovaimoksesi) ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?"

 2. "Jumalan edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, MM, tahdotko ottaa NN:n aviovaimoksesi (aviomieheksesi), olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan asti?"

Morsiuslupausvaihtoehdot:
Sulhanen ja morsian pitävät yhdessä sormusta ja sulhanen sanoo:
1. "Minä, NN, otan sinut, NN, nyt aviovaimokseni ja tahdon rakastaa sinua hyvinä ja pahoina päivinä [elämän loppuun asti]. Merkiksi annan sinulle tämän sormuksen.”
2. ”Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa.”

Morsian vastaa:
1. ”Minä, NN, otan sinut, NN, nyt aviomiehekseni ja tahdon rakastaa sinua hyvinä ja pahoina päivinä [elämän loppuun asti]. Merkiksi otan sinulta (annan sinulle) tämän sormuksen.”
2. ” Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa.”


Hääväki kirkossa
Hääväen tulee asettua paikoilleen 5-10 minuuttia ennen toimituksen alkua. Morsiamen sukulaiset istuvat kirkossa vasemmalla, sulhasen sukulaiset oikealla puolella. Etupenkissä istuvat morsiusparin vanhemmat.

Vihkipari poistuu kirkosta päätösmusiikin aikana. Parin jäljessä seuraavat vanhemmat, sulhasen isä ja morsiamen äiti, morsiamen isä ja sulhasen äiti, heidän jälkeensä tulevat isovanhemmat ja sisarukset.

Kirkon edessä ei saa heittää riisiä tai muutakaan lintujen syötävää.


Valokuvaus
Hääpari hankkii vihkitilaisuuteensa kuvaajan / kuvaajat.
Valokuvaus ja tilaisuuden tallentaminen järjestetään niin, ettei se häiritse vihkitoimitusta. Tehtävään voi pyytää ammattikuvaajaa tai asian osaavaa sukulaista tai tuttavaa. Kuvaajan on hyvä keskustella vihkitilaisuuden kuvaamisesta ja hyvistä kuvauspaikoista toimittavan papin tai tilaisuudesta vastaavan suntion kanssa.


Morsiusmessu
Vihkiminen voidaan toimittaa myös morsiusmessuna. Morsiusmessu on vihkijumalanpalvelus, johon sisältyy myös ehtoollisen vietto. Vihkipari ja häävieraat osallistuvat ehtoolliselle.


Avioliiton siunaaminen
Jos avioliitto on solmittu siviiliviranomaisen edessä tai muun kuin evankelis-luterilaisen kirkon käytännön mukaisesti solmittu liitolle voidaan siunata. Avioliiton siunaaminen muistuttaa kirkollista vihkimistä.

Siunaaminen voidaan toimittaa sovitussa paikassa. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa.

Avioliiton siunaamisen voi suorittaa kuka tahansa suomalainen evankelis-luterilainen pappi missä päin maailmaa tahansa.

Avioliiton siunaaminen on yleistä kansainvälisten avioliittojen kohdalla, kun virallinen vihkiminen tapahtuu siviiliviranomaisen edessä.


Musiikki kirkkohäissä
Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan jumalanpalvelus. Avioliitto vahvistetaan Jumalan kasvojen edessä, seurakunnan läsnä ollessa.

Häiden musiikin valintaan vaikuttaa toimituksen jumalanpalvelusluonne. Musiikista vastaa kanttori, ja siitä tulee keskustella hänen kanssaan. Kanttorin kanssa sovitaan; 1. Häämarssit 2. Virret/Laulut 3. Muu mahdollinen musiikki

1.     Häämarssit
Vihkimisessä soitetaan yleensä häämarssi sisään tullessa ja pois lähtiessä. Ohessa on muutamia tunnetuimpia häämarsseja.
J.S.Bach: C-duuri Preludi (8 pientä Preludia ja Fuugaa)
J.S.Bach: Es-duuri Preludi BWV 552
J.S.Bach: F-duuri Preludi (8 pientä Preludia ja Fuugaa)
Jeremiah Clarke: Trumpet voluntary- Trumpettikappale
Edward Elgar: Maa tulevaisuuden (Land of Hope and Glory)
sarjasta Pomp and Circumstance
Marko Hakanpää: Trumpettisävelmä
Jari Jakoleff: Aamen (kuorolle ja uruille)
Toivo Kuula: Häämarssi
Erkki Melartin: Juhlamarssi satunäytelmästä Prinsessa Ruusunen
Felix Mendelssohn: Häämarssi musiikkinäytelmästä Kesäyön unelma
Johann Pachelbel: Kaanon D
Guiseppe Verdi: Voitonmarssi oopperasta Aida
Richard Wagner: Morsiuskuoro oopperasta Lohengrin

2.     Häävirret
Kirkolliseen vihkimiseen kuuluu myös vihkivirsi, jolle on paikka aviopuolisoiksi julistamisen tai siunaamisen jälkeen. Virsi voidaan laulaa myös lopussa Herran siunauksen jälkeen. Alla olevassa listassa muutamia ehdotuksia vihkivirsiksi:
104 Pilvimuurista valo välähtää
125 Kosketa minua Henki
135 Jumala loi auringon kuun
238 Avioliiton Jumala
239 Loi Herra kuvaksensa
240 Herra, kaiken onnen tuoja
241 Herra, rakkaastani tunnen iloa
329 Kiitos nyt Herran
332 Herraa hyvää kiittäkää
339 Halleluja, kiitos Herran
341 Kiitos sulle, Jumalani
397 Kun on turva Jumalassa
429 Ylitse kaikkien rajojen
454 Liekkejä on monta
461 Kiitä Herraa yö ja päivä
462 Soi kunniaksi Luojan
464 Kuin oksat vihannoivat
465 Lahjoita Herra perheisiimme
471 Hyvä Jumala, kiitän kodista
490 Mä silmät luon ylös taivaaseen
499 Jumalan kämmenellä
501 Siunaa koko maailmaa
510 Sinä, Jeesus, ymmärrät parhaiten
514 Anna meille rauhasi
517 Herra kädelläsi
567 Ah kuinka kevät hohtaa
571 Jo joutui armas aika
600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan


3.     Vihkitilaisuuteen sopivia lauluja
Kirkollisessa vihkimisessä on mahdollista myös esittää muuta musiikkia, jolle on varattu paikka vihkimisen keskelle tai lopussa. Musiikin on oltava tilaisuuden jumalanpalvelusluonteelle sopivaa. On tärkeää, että esiintyjät ottavat ajoissa yhteyttä kanttoriin sopiessa esiintymisestä vihkitilaisuudessa. Alla ehdotuksia lauluista:

Gertrud Alftan: Rakkaus ei koskaan häviä
Jonas Andersson: Oi katsohan lintua oksalla puun
J.S.Bach: Oi sielut riemuitkaa
J.S.Bach: Oi riemuitse mielen
J.S.Bach: Bist Du bei mir (Mun kanssain käy)
J.Brahms: Neljä vakavaa laulua: Vaikka minä puhuisin
(1.Kor.13:1-3,12,13)
Hjalmar Backman: Sunnuntaiaamuna
L. van Beethoven: Jumalan kunnia luonnossa
Dane Belbrough: Rakastakaamme toisiamme, Kiitoslauluja nro168
Angelo Bertalotti: Sun myötäs käyn
Louis Bourgeous: Ei hopealla kullalla (457 Siionin kannel)
Sune Carlsson: Sä Herra katse armoinen
Toivo Elovaara: Nyt nämä nuoret tässä
Ossi Elokas: Herra kaiken onnen tuoja
Vesa Erkkilä: Siinä on rakkaus (Viisi laulua Raamatun sanoihin)
Vesa Erkkilä: Suurin niistä on rakkaus, san.Aini Tahvanainen
César Frank: Leivästä enkelten (Panis angelicus)
G.Giordani: Onnellinen on ihminen(Caro mio ben)
P.J.Hannikainen: Pyhäaamun rauha
Martti Hela: Nää nuoret yhtyvät pyhään liittoon (Hengellisiä lauluja ja virsiä 117)
Aimo Huttunen: Rakkaus on lempeä
G.F.Händel: Arioso (Soi kiitos soi)
G.F.Händel: Hän hoivan hellän antaa
Reijo Jokinen: Rakkaus (Ah pyhä rakkaus)
Konsta Jylhä: Häävirsi (Ristin voitto ry)
Yrjö Karanko: Häävirsi (kok. Sävelsilta 10 vihko)
Taneli Kuusisto: Herra kaiken onnen tuoja (ed.Vk253)
Taneli Kuusisto: Nyt nämä nuoret tässä (ed.Vk254)
Rudolf Lagi: Oi Herra siunaa pari tää
Leevi Madetoja: Ei mitään multa puutu
Armas Maasalo: Tuhansin kielin
Oskar Merikanto: Kiitos sulle Jumalani
Oskar Merikanto: Oi kiitos sä Luojani armollinen
Viljo Mikkola: Ah pyhä rakkaus (ed.Vk251)
Tuomo Nikkola: Kun on toisessa kädessä Jumala ja toisessa olet sinä
Mika Piiparinen: Rakkaus meille armon toi (Laula kaikki maa nro189 SLS)
Asko Pollari: Niin on (kuoro), sov.Pirkko Hyttinen
Jarmo Portaankorva: Enkelin rukous
B.Mansell Ramsey: Ihminen luotu on rakastamaan (Laula kaikki maa 122)
Jukka Salminen: Tänä aamuna aurinko nousi (Laulutuuli, Lasten keskus)
H.Schütz: Sä minne kuljet
Pekka Simojoki: Rakkaus on ikuista (san.Väinö Simojoki)
Pekka Simojoki: Rakkaus on lahja Jumalan
Pekka Simojoki: Olet mulle rakkain
Pekka Simojoki: Ruutin laulu (nuorisokuorolle)
A.Sonninen: Viisi laulua Raamatun sanoihin: Minun sydämeni on valmis
Edward Teschemacher: Because-Vain rakkauden tähden, suom. Pirjo Hellevirta
G.Ph.Telemann: Kaanon, Minä kiitän Herraa joka aika
Kari Tikka: Armolaulu
Kari Tikka: Rakkaus on (1Kor.13:4-8)
Kari Tikka: Johanneksen kirje (1.Joh.4:7,8,10)
Kari Tikka: Autuaita ovat (Matt 5:3-12)
Koraalitoisinto Savosta, sov.Taneli Kuusisto
Maan ja taivaan Luojan
15 hengellistä duettoa, sov.Ilmari Krohn
Rakkaus on suurin kaikista
Harri Viitanen: Uuden käskyn minä annan teille (kuorolaulu)
Tuntematon Uuden käskyn minä annan teille
Kuopiolainen heng.: Vain sun kanssas Herra, Jeesus (Siionin kannel 458)
säv.
Psalmijohdanto: Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt
Zulumelodia: Elämä alkaa voi. sanat Pekka Huokuna

Tulevia tapahtumia

Ti 20.8. klo 09:00 Nappulakuppila Tervetuloa!, Srk-koti yläkerta

Ke 21.8. klo 09:30 Kinkomaan perhekerho Tervetuloa!, Kinkomaan kerhotila

Ke 21.8. klo 12:00 Päihteetön päivä Päihteetön päivä Mehtolassa klo 12-14. Yhdessäoloa ruoan ja kahvittelun merkeissä, saunomismahdollisuus. Vuorelan taksi hakee klo 11.40 R-kioskilta. Lisätiedot diakoniatyöltä p. 050 5943225 tai 050 5943226., Mehtolan sauna

To 22.8. klo 18:00 Tauonpaikka-kuoron harjoitus Tauonpaikan harjoitus, Kirkko

Pe 23.8. klo 09:30 Perhekerho Tervetuloa!, Rajalan kerhotila

Pe 23.8. klo 18:00-22:00 Nuortenilta Syyskauden avajaiset! Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat! Tule mukaan muistelemaan kesää ja kuulemaan tulevan syksyn toiminnasta!, Srk-koti yläkerta

Su 25.8. klo 10:00-11:30 Sanajumalanpalvelus Tervetuloa!, Kirkko

Su 25.8. klo 17:00 Muuramessu Opetusta, rukousta, lapsille omat ohjelmat ikäryhmittäin. Iltapalaa ja rukouspalvelua., Srk-koti yläkerta